SLAVÍME 5. NAROZENINY! Sleva 15% na vše s kódem "NAROZENINY"

Jak kojit správně a pohodlně pro maminku i miminko

Jak kojit správně a pohodlně pro maminku i miminko

 

Zdá se, že kojení je pro ženy samozřejmostí. Opak je ale smutnou pravdou. Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství, z.s. podniklo 5letý výzkum a jeho výsledky mluví jasně. Kojení rozhodně není samozřejmostí a řada žen se o něj musí skoro doslovně poprat. Přesto je to to nejlepší, co svému dítěti můžete do startu jeho života dát. Kolem kojení koluje tolik fám a zaručených rad, že to snad ani není možné. Také se ptáte, jak kojit správně a pohodlně pro vás i vaše miminko?

 

Pohodlí a praktičnost je pro rodiče při výběru věcí pro miminko téměř vždy na prvním místě. A právě takové jsou naše nepromokavé cestovní sady, o nichž jsme vám psali v posledním článku. Přehledně a prakticky v nich máte po ruce vše, co vaše miminka a malé děti potřebují ať už jste na dovolené, doma nebo na návštěvě, svítí sluníčko, prší nebo sněží.

 

Kojení

 

Ženy dnes kojí podstatně méně než jejich maminky

Podle společnosti Aperio a jejich 5letého výzkumu je při propuštění z nemocnice kojeno jen 75 % dětí. Dokonce 20 % dětí dostává již při propuštění z porodnice nějaký dokrm a téměř 50 % novorozenců je na oddělení šestinedělí dokrmováno. Z toho vyplývá, že kojení není takovou samozřejmostí, jak si společnost obecně myslí. V polovině devadesátých letech kojily matky při propuštění z nemocnice kolem 96 % dětí, dnes je to o více než 20 % méně.

 

Kojení přináší benefity pro dítě i matku

Společné chvilky během kojení jsou pro vývoj miminka naprosto nenahraditelné jak z hlediska psychického, tak i zdravotního. Kojení nepřináší benefity jen dítěti, ale i matce. Pro miminko to je lepší imunita, kterou mu matka v mléce předává, odolnost vůči infekcím, snížené riziko obezity v dětském věku nebo například menší riziko vzniku alergií. Pro matku jsou benefity neméně podstatné. Kojení napomáhá rychlejšímu zavinování dělohy, dlouhodobě mají kojící ženy menší riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků nebo také rozvoje cukrovky 2. typu.

 

Proč kojení není samozřejmostí ale spíš darem?

Dříve byl na kojení kladen mnohem větší důraz. Umělá mléka nebyla tolik dostupná, jako jsou dnes a také reklama na dokrmy neskákala na společnost z každého rohu. Kojení je i přes všechna tvrzení prodejců kojeneckých mlék tou nejlepší volbou pro matku i dítě. Základem spokojeného kojení je dobrý start a jeho podpora v nemocnici na oddělení šestinedělí i podpora a pomoc rodiny po návratu domů z porodnice. Bohužel v těchto ohledech společnost a často i zdravotníci selhávají, jak vyplývá z průzkumu od Aperio.

 

Jak si ulehčit začátek kojení?

Tady se setkává moderní přístup s tím starším a často se dostává do křížků, když dostávají maminky velmi rozdílné informace. Podle WHO i současných výzkumů je hned na začátku kojení důležitá řada věcí:

  • Mít v zařízeních starajících se o těhotné dostatečně kvalifikovaný personál zaměřený na podporu kojení.
  • Připravovat na kojení ženu i její rodinu již v těhotenství.
  • Umožnit matce a dítěti hned po porodu kontakt kůže na kůži.
  • Zahájit kojení co nejdříve po porodu.
  • Pomoci matkám zvládat běžné obtíže s kojením spojené.
  • Pokud to není lékařsky nutné, nepodávat novorozenému miminku nic kromě nabízení kojení.
  • Podporovat matky v kojení, aby rozpoznaly, kdy má miminko hlad a taky jim vysvětlit rizika dokrmování náhražkami mléka.
  • Zajistit ženě podporu a pomoc s kojením i po propuštění z nemocnice.

 

Kojení je jedním z nejkrásnějších okamžiků s miminkem

Při kojení se vyvíjí unikátní pouto mezi matkou a dítětem a s každým takovýmto okamžikem se upevňuje. Ano, kojení může bolet, může být dlouhé a někdy otravné. Ale je to to nejlepší, co vaše dítě utěší v době nemoci nebo jiného nepohodlí. Abyste během kojení měla pohodlí vy i miminko, můžete využít našeho kojicího polštáře 3v1. Bude se vám hodit nejen na kojení, ale i jako podpora pro lepší spaní už v těhotenství a následně i jako lehátko nebo pelíšek pro miminko.

 

Kojicí polštář jako nepostradatelný pomocník

Během kojení vystřídáte jistě řadu kojicích poloh. Jedna vám bude pohodlná na kojení novorozence a jiná na kojení několikaměsíčního mrňouska. Vždy vám ale těhotenský nebo kojicí polštář přijde vhod. Uleví vašim zádům, protože se nebudete u kojení tolik hrbit. Také pomůže rukám, které nebudou muset držet celou váhu miminka třeba hodinu v kuse. Ano i to novorozeňátka umí. Kojicí polštář si můžete dát za záda a pohodlně se do něj zabořit nebo si ho dát na stehna, opřít o břicho a příjemně a především stabilně si do něj položit miminko.

 

Kojicí polštář 3v1 větvičky

 

Když kojení nejde

Bohužel se stává, že i přes veškerou snahu se maminkám kojit nedaří. Důvodů může být celá řada. Některé pomůže vyřešit laktační poradkyně a kojení se nakonec krásně rozjede, někdy nepomůže vůbec nic. Maminky takové situace nesou velmi těžce, proto je třeba k nim přistupovat velmi empaticky a dát jim čas. Ani v takovém případě nemusíte svůj kojicí polštář odhazovat do kouta. Využijte ho jako podporu, když dáváte svému miminku umělé mléko, protože díky tvaru hnízdečka miminko krásně napolohujete a jistě polštář využijete i v ve společném čase, kdy na sebe budete dělat opičky a užívat si přítomnosti.

 

Kojicí polštář 3v1 od Emiimio

Pohodlný a praktický polštář šije Emiimio v lokální dílně ručně. Naše švadlenky dávají pozor na kvalitu a veškeré detaily. Polštář je 150 cm dlouhý. Dost na to, aby vám poskytl pohodlí na spaní s bříškem i kojení. Výplň tvoří hypoalergenní polyesterové duté vlákno. Potah polštáře je pratelný a ušitý ze 100% bavlny. Dokonce si k tomu svému můžete doobjednat potah v jiném vzoru a měnit je podle nálady. Na obou koncích má polštář patentky, po jejichž sepnutí vytvoří polštář příjemný pelíšek pro vaše miminko a navíc mu poskytne rozhled po místnosti.

 
Kojicí polštář 3v1 eukalyptus

 

Ukaž mi kojicí polštáře od Emiimio

 

Tým Emiimio tvoří mámy. Chápeme jedinečnost každého miminka a sny každé maminky. Záleží nám na tom, abyste se u nás cítili dobře a rádi se k nám vraceli. Když vám něco vrtá hlavou, napište nám na e-mail info@emiimio.cz a také sledujte náš Facebook i Instagram.

 

Aby vám neutekl žádný nový článek, přihlaste se k odběru Newsletteru na našem webu a my vám dáme o novém článku vždy vědět e-mailem.

 

S respektem k vám i vašemu miminku

Romana a tým Emiimio

 

 

 

Zdroje:

https://www.aperio.cz/clanky/jak-se-rodi-v-ceskych-porodnicich

https://www.who.int/teams/nutrition-and-food-safety/food-and-nutrition-actions-in-health-systems/ten-steps-to-successful-breastfeedin

 

 

Zpět do obchodu